Slide toggle

Od Hradišťa

K výrobě vína a manipulaci s ním přistupuji co nejšetrněji, protože je to živý, neustále se vyvíjející nápoj, který si vyžaduje speciální péči, aby se mohl plně projevit a poskytnout svému konzumentovi maximální prožitek.

Přeji Vám dokonalý zážitek s víny Od Hradišťa!

Máte dotaz?

Na Zápovědi 540, Uherské Hradiště 686 01 737 460 504 janlibosvar@odhradista.cz

O nás

MŮJ PŘÍBĚH

Od malička byl můj sen takový, jaký dnes prožívám… Od Hradišťa.

IMG_0431

V roce 1993 se v uherskohradišťské nemocnici narodil, tak jako spousta dalších, chlapec, kterého pojmenovali, Jan. Tento chlapec následující léta vyrůstal v tomto překrásném historickém městě, obklopen všudypřítomným folklorem a přímo z domu tradiční řemeslnou výrobou, kdy maminka zdobila kraslice slámou a babička vyráběla panenky ze šustí. Čas plynul, a přestože se rozhodl jít studovat na místní obchodní akademii, stále více v sobě objevoval touhu k přírodě a zemědělství.

Nejvíce ze všech ho nadchla réva vinná, do které se zamiloval. V 19 letech si pronajal menší vinohrad v obci Zlechov a pomalinku, po lehounku začal pronikat do praxe pěstování révy a výroby vína z jejích plodů.

Na prstech napočítat uměl, abecedu vyjmenoval, levou od pravé poznal a tak se vydal na univerzitu. A co jiného, než tu jeho milovanou révu by studoval? Proto nastoupil na zahradnickou fakultu Mendelovy univerzity, obor vinohradnictví a vinařství. Poté co se propil na konec prvního ročníku, tedy co dlouhé noci probděl u učení, něco se v něm opět hnulo. Polapila ho touha rozběhnout se do vinohradu, nečekat až na to bude mít papír. A tak přesunul studium na dálkovou formu a pronajal si další vinohrady v obci Polešovice. Velmi rád by se věnoval pouze vinaření, ale protože vypěstovat hrozny a vyrobit z nich víno není za týden, a také protože začal s holým zadkem, nalézá zdroj svých hlavních příjmů v lehkém strojírenském průmyslu. Neustále však rozšiřuje nejen vinohrady a výrobu vína, ale také se čím dál tím více věnuje pěstování a zpracování dalšího ovoce a léčivých bylin.

Protože obhospodařuje vinohrady v obcích Polešovice, Zlechov a v Uherském Hradišti – Mařaticích, pojmenoval to celé OD HRADIŠŤA. Z toho důvodu také nemá rád členění do obcí, ale pokud si musí vybrat, vždy se hrdě hlásí ke svému milovanému Uherskému Hradišti.

VÝROBA VÍNA

Výroba vína probíhá v Polešovicích v klenbeném sklepě, který pochází z roku 1856 a v polovině 20. století prošel rekonstrukcí. Víno vyrábím převážně z vlastních hroznů, což je pro mě nesmírně důležité, jelikož znám dokonale surovinu. Pokud dokupuji hrozny, tak jedině od registrovaných pěstitelů z Mařatic, nebo Polešovic, tak aby nedošlo k narušení konceptu „Od Hradišťa“.

Co se technologie týká, kvašení probíhá spontánně, rmut nechávám déle naležet, díky čemuž se v prvotní fázi ujímají kvašení hlavně divoké kmeny kvasinek, které vytvářejí ve větší míře vyšší alkoholy, především glycerol. U suchých vín pracuji čím dál více s kvasinkami i po dokvašení, čímž dochází k jejich autolýze (rozkladu) a přechodu látek z jejich buněčných těl do vína. Díky tomu se víno harmonizuje, získává typický nazrálý kvasniční buket, ale především se díky tomuto procesu minimalizuje množství síry přidávané do vína, protože je víno stabilnější. Od roku 2016 jsem začal pracovat i se sudy, a to jak s červeným vínem, tak i s bílým.

Neustále se vzdělávám a zdokonaluji pracovní postupy tak, abych mohl zajistit kvalitativně vyrovnanou produkci vína každým rokem. A tuto pomyslnou kvalitativní úroveň neustále posouvat výše. Snažím se vytvořit svůj vlastní styl, aby bylo možné v budoucnu v mých vínem nalézt určitý můj rukopis.

K výrobě vína a manipulaci s ním přistupuji co nejšetrněji, protože je to živý, neustále se vyvíjející nápoj, který si vyžaduje speciální péči, aby se mohl plně projevit a poskytnout svému konzumentovi maximální prožitek.

show